Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 3 juni 2014

Apple köper Beats By Dre för 20 miljarder SEK. Vad Apple säger, vad de egentligen menar och vad det betyder för Spotify, Deezer och andra streamingtjänster.

Skärmavbild 2014-06-02 kl. 12.13.12

Bild: Recode

Ännu ett kontrakt på ett astronomiskt belopp skrevs i USA i fredags. Apple går och handlar hörlursmärket och streamingtjänsten Beats by Dre för 3 miljarder euro, vilket motsvarar 20 miljarder svenska kronor. Så varför bränner Apple så mycket pengar på hörlurar som frontas av en avdankad maja-rökande rappare som inte har släppt en vettig skiva sedan 1999?

Enligt Apples egna uttalande handlar affären om
1. Talang (nja)
2. Hörlurar av högsta klass (nej)
3. Musikstreaming (ja)

1 Talang – nja. Det är inte Dr Dres kompetens Apple är ute efter. Det är snarare hans kollega Jimmy Iovine de vill lägga vantarna på. Iovine är en av av musikindustrins mest erfarna entreprenörer och visionärer. Han började sin karriär med att hjälpa artister som Patti Smith, U2 och Dire Straits för att sedan grunda Interscope records som har släppt storsäljare som Dr. Dre, Nine Inch Nails, U2, Mary J. Blige, No Doubt, Marilyn Manson, The Black Eyed Peas, Eminem, 50 Cent och Lady Gaga.

Iovine har varit med i gamet länge. Han har sett skivbolagen krascha under piratåren i början på 2000-talet och växa tillbaka tack vare iTunes och Spotify. Är det någon som kan hjälpa Apple att spetsa till Beats Music till en vinnare så är det Jimmy Iovine.

2 Hörlurar av högsta klass - Nej. Ärligt talat Beat By Dre hörlurar är rätt medelmåttliga. Varken mer eller mindre. Det är som att köpa en Opel med ett Ferrari-märke på. Snygg design och cool image, helt ok ljud men inte mer än så. Apple köper varumärket och varumärket heter Dr Dre. Med 12,000,000 fans på facebook  är han ett starkare varumärke i USA än Spotify, Deezer och Soundcloud är tillsammans.

3. Streamingtjänst – JA!!! Apples iTunes har väldigt länge varit skivbolagens älskling för legal försäljning av downloads. Det har till och med ryktas om att skivbolag försökt hindra Apple från att lansera egna streamingtjänster för att behålla all fokus på kassakon iTunes. Men nu börjar Spotify, Pandora och mina kollegor på Deezer i Frankrike komma ikapp. Spotify gick in i USA för nästan två år sedan och nyligen avslöjat att de har nu nått 40 miljoner lyssnare. Deezer är på väg in i USA just nu, redan med 35 miljoner lyssnare i bagaget. Google har nyligen gått ut globalt, dock utan att göra någon större nyhet, med sitt Google Music. Det börjar bli trångt.

Play button

Apple börjar få riktigt hett om öronen och köper alltså tre saker:

1. Ghetto-cred – med Dr Dre som representant för Apples nya streamingtjänst hoppas Apple nå ut till många fler amerikaner, inte minst till minoriteter som i idag i många fall väljer andra billigare alternativ än iPhone.

2. Färdigutvecklad och lanserad streamingtjänst. Beats har inte särskilt många användare. Men den är lanserad. Det innebär att Jimmie Iovine har gjort grovjobbet åt Apple – alla lincensdeals och royalty-avtal är påskrivna med skivbolagen, alla buggar är testade, alla säkerhetshåll tilltäppta.  Apples advokater slipper spendera åtskilliga månader på att förhandla med skivbolagen och Apples programmerare kan fokusera på att utveckla vidare på nästa generationens Beats istället för att bygga en egen streamingtjänst från scratch.

3. Time to market. Spotify har just redovisat att de har 3 miljoner betalande användare i USA. Deezer är precis på väg att lansera där. Apple köpte precis in sig på en tårtbit av streamingmarknaden på sitt hemmaplan.  Och på köpet fått in en fot i konkurrenternas Googles och Microsofts plattformar då Beats finns både på Android och Windows phone. Det är lika bra. Apples egna iRadio blev ju ingen större succé.

Enligt experterna behöver en streamingtjänst som Beats, Spotify eller Deezer 50-100 miljoner betalande användare för att bli lönsamma. Så spänn fast dig. Nu har racet börjat på riktigt.

Tack till Claes, Petter och Christian för kloka tankar och inspiration till det här inlägget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>