Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 9 mars 2015

Är du beredd att satsa?

Pengar, foto:TT Bild

Riksbanken sänkte nyligen räntan till att bli negativ. Samtidigt justerades räntebanan för att påtala att det kommer att dröja innan räntan höjs. Tanken är att företagen ska våga satsa och att vi ska få upp inflationen. 

Vilka kommer satsa? Jag gissar att staten kommer att satsa, kanske kommer bygget med den omtalade höghastighetsbanan i gång tidigare och skapar några av de arbetstillfällen vi verkligen behöver. Kommer storföretagen att satsa hemmavid, eller kommer de att låna pengar och satsa utomlands där det går att få mer för pengarna? Det återstår att se.

Jag tror att det kommer vara mycket upp till småföretagen att säkra framtiden. Småföretagen som finns och de som finns i teorin, i någons huvud. Det bästa för samhällsekonomin vore om fler privatpersoner passar på nu när räntan är låg och vågar satsa på att förverkliga en dröm om att starta eget.

De som inte har kommit på idén som kommer att revolutionera världen kan stötta befintliga företag eller affärsidéer via crowdfunding eller crowdlending så att dessa bolag kan bygga upp landets ekonomi. Dessa små bolag vill inget hellre än att expandera, och hjälpa Riksbanken att nå målet om 2 procents inflation. Men ofta har de inte tillräckligt bra räkenskaper för att bankerna ska bevilja lån. De är beroende av att det finns folk som vågar flytta pengar från banken.

I min förra krönika ”vem vågar ta risken” skrev jag om bankernas riskovillighet och svårigheterna för små företag att få finansiering, däribland min egen glassfabrik. För att kunna växa behöver vi satsa på marknadsföring, men saknar resurser. Förutom alla prenumeranter av tidningens pappersbilaga var det tusentals som läste inlägget på bloggen Företagsamt. Jag fick oerhört mycket positiv feedback och många fina tips. Mitt företag fick bland annat höra om fördelarna med crowdfunding och kom i kontakt med Funded by Me. Just nu testar vi om gräsrotsfinansiering funkar för oss.

Upp till bevis. Vårt företag och andra mindre företag kan få chansen att växa när pengarna gör sig bättre någon annanstans än på banken. Det händer historiska grejer i vår ekonomi, det skulle kunna gynna samhället. Bara fler vågar satsa på något de inte satsat på förut.

 

 

foto: TT Bild

1 kommentar till Är du beredd att satsa?
  1. Bo Enedahl skriver:

    Jag har planerat för det i ca 2 år :) Men i mitt fall har inte räntan någon betydelse, såvida den inte höjs till extrema värden. Tror det måste satsas mer på framför allt utbildning och betydligt mer ekonomisk hjälp för att många fler ska våga satsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>