Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 9 februari 2015

Att våga rekrytera via sociala medier

Suspicious businesswoman

I förra veckan hade vi en stor grupp på lunch här, en minnesstund efter en begravning och det var ca 100 gäster bokade. Vi har säsongsstängt men grupper o bokade sällskap tar vi emot. Utmaningen denna gång var att hitta personal för dagen då de som brukar jobba här under säsong var i skolan eller på annat jobb. Vi behövde en person förutom jag själv i köket och fyra personer förutom maken i serveringen.

Arbetsförmedlingen är tyvärr inget alternativ, det är alldeles för trögjobbat och byråkratiskt och jag tvivlar på att de skulle hjälpa till för bara en dags arbete. Men en dags arbete kan leda till flera möjligheter framöver!

Vi gjorde som vi brukade, sökte folk via sociala medier. Det gick trögt så jag började faktiskt undra vart den där arbetslösheten hade tagit vägen. 2 dagar innan lunchen hade vi löst personalstyrkan, det gäller att ha lite is i magen.

Till köket fick jag tag i en ”gammal” kollega som jobbat här förut så hon känner till arbetssätt och lokaler. I serveringen blev det fyra personer som aldrig jobbat här förut, olika åldrar och olika erfarenhet. För ett par veckor sedan var jag med i P1Debatt om just ungdomsarbetslöshet och i samma program deltog en tjej som varit arbetslös i flera år och sökt massor med jobb. Jag kontaktade henne och frågade om hon ville jobba den här dagen. Glad som en lärka och förmodligen jättepirrig var hon då hon aldrig jobbat på restaurang förr.

Hur gick det då? Det gick hur bra som helst hela dagen, gästerna var supernöjda och arbetsteamet funkade perfekt. På kvällen när vi satte oss i bilen för att styra kosan mot Norrköping var vi så nöjda, för självklart så är det en chansning att ta in fyra oprövade personer till en så stor grupp men med bra förberedelser och noggrann introduktion så går det att lyckas!

Men tipset är – våga chansa och är du arbetslös, se till att vara med i radio!

2 kommentarer till Att våga rekrytera via sociala medier
 1. Jonas skriver:

  Hårt och smart arbete lönar sig! Synd att du drar alla arbetsförmedlingar över en kam. En förmedling med branschfokus hittar både arbetsgivare som behöver rekrytera och arbetssökande som vill jobba i den aktuella branschen.
  Prata med en branschförmedlare på närmaste förmedling om hur dina/era behov ser ut så har ni kommit en bit på vägen. Vi samarbetar tex med arbetsgivare för att underlätta säsongsrekrytering inom hotell och restaurang. ”Våra” arbetsgivare som har en utpräglad sommarsäsong besöker inom ramen för arbetsförmedlingens verksamhet arbetsgivare som har en utpräglad vintersäsong för att hitta personal. Och vice versa. Dessutom kör vi rekryteringsträffar vid båda tillfällena.
  Till det kommer lokala rekryteringsträffar, för vår del vanligast from nu och fram till midsommar samt inför julbordssäsongen. Prova!

  • Jeanette Bohman skriver:

   Hej Jonas,
   Tack för din kommentar.
   Mina blogginlägg utgår från mina egna erfarenheter och upplevelser, jag är säker på att det finns oerhört många olika arbetsförmedlingar. Under de 12 åren som vi varit verksamma i vår kommun har vi aldrig blivit kontaktade av AF inför säsongen för att föra en dialog om vad för personal vi söker för säsongen, trots att de kan inte vara helt okunniga om att vi är en av de större arbetsplatserna inom restaurang i vår kommun under sommaren och hösten.

   Från vår sida har vi öppnat armarna till AF på varje företagarträff där man efterlyser praktikplatser, men se, det går inte när vi har högsäsong, endast på lågsäsong och då har vi stängt.

   Vi har bjudit in arbetsförmedlingen (eftersom chefen aldrig varit här) med ett 10-tal arbetslösa ungdomar där jag under en förmiddag berättade vad vi i vår verksamhet har för personalbehov och berättade vilka oändligt många möjligheter vår bransch erbjuder. Jag bad om återkoppling från AF och fick till svar att de tyckte det var kul och var nöjda.

   Vi har många gånger annonserat efter personal hos AF, då jag uttryckligen skrivit att erfarenhet och utbildning är ett krav för kockjobb så har vi fått alltifrån arbetslösa plåtslagare som gillar att laga mat till ungdomar som inte har gått ut skolan som vill lära sig, som söker de jobben. På inrådan av handläggaren. Jag har frågat. Det är slöseri på den arbetssökandes tid och även min.

   Vi har erbjudit vår kunskap att hålla utbildning för arbetssökande i vår bransch, en enkel introduktion till restaurangbranschen. Intresse från AF lika med 0. De återkom inte ens med ett svar.

   Jag har själv varit en av de pådrivande för rekryteringsträffar och 1 har hållits i denna kommun under våra 12 år här, vad jag vet. Vi kunde dock ej själv delta så jag vet inte resultatet.

   Jag nog knappast ensam arbetsgivare som har tröttnat då jag har ett stort företagarnätverk och liknande historier som mina är tyvärr alltför vanliga.

   Att arbetsförmedlingen behöver en ordentlig översyn är något jag välkomnar då det framförallt är en väldigt ojämn service både till arbetssökande och arbetsgivare. Jag och många andra småföretag i det här landet bidrar med väldigt mycket skattepengar och vill gärna också få den service vi förväntar oss. Du berättar ej var du jobbar, hade varit intressant att höra och jag är glad att det finns AF som fungerar så att matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande fungerar.

   Med vänlig hälsning Jeanette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>