Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 13 november 2014

Bli rik på att kontora rätt, sju vägar till framgång

businessman on the beach

Kontorsevolutionen gör att det finns kontor för i principer alla typer av behov och plånböcker idag. 2014 har det verkligen exploderat i kontorskreativitet. Här är sju typer jag har identifierat, kontoren är rangordnade från billigare till dyrare. Har du fler exempel?

Cafékontor

Sitta själv hemma kan bli trist och innerstadslägenheter är dyra. Många krafter har gjort att cafékontorskulturen blommar. Från SF till Vilnius sitter cafénomader med lysande äpplen på skärmarna och administrerar wordpressbloggar. Men vissa tar det längre:

Exempel: Coffice, Guerillaoffice

Nätverkande hemmakontor

Vi har Couchsurfing och AirBnb för boende men vad händer med småföretagarens hemmakontor 2014 (det man drar av 4000 för i NE-blanketten). Antingen flyttar det online och jobben samordnas med PivotalTracker eller Trello. Men coolast är nog ändå Hoffice som länkar soloföretagare och skapar fysisk gemenskap. Hoffice finns i flera svenska städer.

Exempel: Hoffice, Basecamp

Allmänna kontor

Finns det något ansvar kring kontor från det offentliga när det gäller att skapa förutsättningar för företagsamhet? Näringslivsdepartementet uppmanar företagande på många sätt och det finns krafter som vill se det ta fysisk form. Kanske är det ett effektiviserat nyttjande av de gemensamma resurserna för på många platser utanför city kan det ofta eka i korridorerna.

En ganska genomtänkt strategi testas just nu i Hässelby, Allmänna kontoret

Co-Workingspaces/ Kontorshotell

Klassiska kontorshotell känns inte speciellt ”kreativa” och möter inte entreprenörers vilja att segla sig i ett internationellt sammanhang. Därför heter det inte kontorshotell längre utan co-working spaces med öppna landskap och pingisbord.

Exempel: WeWork och The Impact Hub,

Trojanskt kontor

Det finns mycket mellanrum i kontorssverige, hur optimeras de? Kanske via Trojanska kontor. Är du i behov av att fördjupa din förståelse kring kunder och partners då är ett trojanskt kontor något för dig.

Exempel: Kruikantoor, Fabels Värld

Inkubator/acceleratorkontor

Kopplat till universitet eller investmentbolag har olika former av avancerade kontorshotell vuxit fram. De erbjuder inte bara plats utan även coaching, nätverk och ibland kapital. Utmaningen är att man måste bli antagen på något sätt. oavsett var i landet du bor så kommer det finnas en inkubator för ditt start-up-

SUP46 (en del av Sting)

Kontorkontor

Ni fattar grejen, möbler IKEA Business i ett rum som man hyr från typ Jones Lang-LaSalle.

Exempel är överflödiga

Hur du väljer att kontora kommer påverka både resultatet av din produktion men det är också en viktig del av ditt varumärke. Om du kontorar rätt så bör det inte vara en kostnad i balansräkningen utan en tillgång. Kretivitet är bland annat att göra kostnader till tillgångar. Vad är dina bästa tips för att göra det?

 

6 kommentarer till Bli rik på att kontora rätt, sju vägar till framgång
 1. mikaelohren skriver:

  Tack! Ett viktigt som du inte har med under Co-working är http://www.entreprenorskyrkan.se

  • Max Valentin skriver:

   Kul att du gillade artikeln. Jag slets mellan olika ingånger i detta. Ville inte att artikeln ska bli för Stockholmscentrerad eller handla om specifika varumärken utan mer generellt se på trender och ge ett par tydliga exempel. Det finns intressanta co-working spaces i alla större städer och hade det funnits en samling som det finns för inkubatorer hade jag givetvis länkat till det. Någon sådan samlingplats känner jag dock inte till.

   • Andreas Broryd skriver:

    Hejsan,

    Vi är ett litet team som just nu knackar på en digital marknadsplats för kontor, med lansering i Stockholm under februari. Vår tanke är att personer eller företag med lokaler skall möta dito utan lokaler. Vi vill nå allt från folk som hyr ut sina hem som kontor, till att storföretag låter sina anställda hyra arbetsplatser i co-workingmiljöer, utanför det normala kontoret. Vi vill verka för ett bättre resursutnyttjande och för bättre arbetsmiljö för kunskapsarbetare!

    Man kan läsa mer om oss på workaroundtown.net

 2. Anders Jacobson skriver:

  Hej och tack Max, för att du uppmärksammar förändrade förutsättningar för arbete. Och jättekul att du uppmärksammar vårt arbete med Allmänna kontoret! Jag skulle bara vilja tillägga att idén om Allmänna kontoret inte primärt handlar om att ”bli rik” eller enbart riktar sig till entreprenörer – utan har målet att utvecklas till lokala mötesplatser för delad kunskap för alla; ungdomar, pensionerade, arbetslösa, ideella organisationer och lokala nätverk osv. Och här ingår ju även frilansare, projektanställda och småföretagare – en tanke är just att olika erfarenheter ska kunna komma i kontakt med varandra genom nya typer av offentliga platser. Tack igen för att du uppmärksammar vårt arbete!

  • Max Valentin skriver:

   Vad rikedom är kan vi definiera individuellt. Er blandning av generationer och olika bakgrunder är en rikedom, på sitt sätt på samma sätt som artrikedom är något man skulle gilla på Greenpeace. Mitt försök till lockande rubriksättning kanske kan upplevas som esoterisk om man fokuserar på det magiska talet 7, kapitalistiskt om man har en smal tolkning av rik eller bara allmänt opportunistisk om man ser det som en punklista i en bloggpost. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>