Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 5 december 2013

Bygg liv, inte CV

Skillnaden i karriärtänk är milsvid mellan att vara företagare och anställd.

För ett tag sedan när jag pratade med en bekant kom vi in på en diskussion kring olika val hon hade i arbetslivet som underförstått syftar till vilka val som är bäst för att i framtiden ha möjlighet att avancera, få högre lön eller på annat sätt ”bygga sitt CV”.

Några dagar senare lyssnade jag på ett podcastavsnitt av Upploppet som handlade om ”karriärlöpare”. Där framhölls vikten av att i sitt CV även framhålla idrottsliga prestationer som en del av din kompetens. Att t ex skriva att du sprungit maraton visar på att du har en stark vilja, drivkraft och självdisciplin vilket i förlängningen är bra egenskaper även på de flesta arbetsplatser.

Dessa två händelser fick mig att se den tydliga förändring som skett i mitt liv sedan jag blev egen företagare. Som anställd hade jag väldigt höga ambitioner och hade satt tydliga mål för vart jag ville. Utifrån detta var jag också angelägen att välja utmaningar, befattningar eller företag som jag uppfattade kunde hjälpa mig att bygga mitt CV och därmed hjälpa mig att nå de mål jag ville nå. Samtidigt slog det mig att jag över huvud taget inte tänkt på min CV sedan jag köpte mitt företag.

De val och mål jag sätter nu är utifrån min känsla för vad som är bra för företaget och som går i linje med de mål jag har med livet i stort. Mitt liv är inte på samma sätt uppdelat i arbete och fritid längre. Jag gjorde ett val för sju år sedan när jag och min man beslutade oss för att köpa en fabrik i Hälsingland. Jag klev av min karriärstege med nytt mål i sikte – att bygga vårt liv och inte mitt CV! Jag kände både lycka och skräck på samma gång när det slog mig att jag verkligen kommit ifrån karriärtänket. Många gånger under de här sju åren har jag känt osäkerhet om det verkligen var ett klokt val att byta riktning. Det har varit perioder där varken lön eller arbetsuppgifter varit vad jag skulle önska. Jag känner dock att skräcken ger vika för den lycka jag känner av att ha vågat ta en annan väg en den jag själv trodde att jag skulle välja – att bli personaldirektör på SCA:s huvudkontor på Stureplan. De har päronträd på panelen i entrén till deras tjusiga kontor, men vad är väl det jämfört med bullriga vävstolar täckta med fint fint damm av det lin vi väver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>