Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 7 januari 2015

CSN – världens bästa riskkapital?

RENTREE UNIVERSITAIRE 2002

Något som är jobbigt med att föreläsa för studenter är att de ofta inte inser i vilket fantastisk position de själva är i. Istället går de runt och tänker att det där med starta bolag är något som görs när examen är tagen, ofta efter att ha arbetat först . Tyvärr inser man först i efterhand hur falsk denna världsbild är. Därför vill jag slå ett slag för att just universitetsstudier, och universitetsmiljön, är den perfekta tiden i livet om du funderar på att starta bolag

Jag föreläser en del för studenter om just företagsamhet. Det är något jag gör för att det är kul och för att jag tror det påverkar, i alla fall några. Jag startade själv mitt första bolag i direkt anslutning till studierna, och med en person som jag hade lärt känna genom studentlivet. Så jag kan ofta lyfta fram det på sätt som är relevant för studenter.

Det finns många punkter som personer lyfter fram som motargument mot att starta eget. Det är ofta saker som kunskap, tid, pengar eller annat. Alla som är entreprenörer vet att inga av dessa behövs – utan snarare är det tvärtom, genom att bli entreprenör får du ofta de sakerna mycket snabbare än annars – jag vet till exempel inget sätt att lära mig mer på, eller få mer tid till att göra saker jag älskar, än att driva bolag.

Studietiden har alla saker som behövs för att bli företagare, i en väldig bra sammansättning:

Mer tid än någonsin
Man inser det ofta inte, men att studera är ofta ingen 100% syssla. Det finns gott om personer som studerar 150% eller 200%, eller kombinerar studierna med att ha jobb eller studentaktiviter, som ofta är minst ett heltidsjobb. Däremot när du väl är klar med studierna, och skaffar dig ett ‘riktigt’ jobb, då känns det ofta som om det enda du gör alla vardagar är att jobba, och helgerna spenderar du på att återhämta dig. Inte bara att du har 8, om inte mer, arbetstimmar, ofta är det även längre pendling involverad, som du ofta inte har som student på samma sätt.
Så under studietiden har du egentligen mycket mer tid än du kommer ha efteråt. Ta vara på den.

Pengar
Under studietiden har du till tillgång till extremt enkla pengar. CSN är, egentligen, världen bästa statliga riskkapital – du får det till låns med låg ränta och väldig lång avbetalningsfrist. För att inte säga att en del är inte ens ett lån, utan rena pengar. Utöver det behöver du inte ens ge bort procent av ditt bolag! Fantastiska villkor! Enda problemen: du är begränsad till 6 år(!), samt att du faktiskt måste anstränga dig ibland och klara några tentor, så att du kan fortsätta få studiemedel. Men att läsa kurser, inom relaterade ämnen, var det sättet jag själv fick pengar precis i början på mitt entreprenörskap. Jag läste kurser i retorik (fick jag extremt mycket nytta av, rent affärsmässigt) och kostlära (denna var mest av personligt intresse). Jag minns inte ens om jag klarade dem, och jag har var definitivt inte på alla lektioner – men det var inte heller min ambition med det.
Så jag är starkt övertygat om att använda CSN som tidiga pengar kan göra att du kommer betydligt längre i ditt företagande. Ta vara på den möjligheten!

Positiv stämning
En viktig aspekt som du inte ska underskatta är att universitet är fantastiska på att samla till sig personer, de absolut flesta 20-30 år, som alla har ett tydligt mål (att läsa 3 eller 5 år), och som därför alla har en grundläggande positiv inställning (fram till sista 6 månaderna innan examen i varje fall…). Du kommer aldrig någonsin vara omgiven av så många positiva människor och stöttande attityd i ditt liv. Ta vara på det!

Delägare / anställda
Utöver att du är omgiven av mer positiva människor, så är du även omgiven av en massa personer som är nyfikna på livet, vill lära sig saker och som ofta letar deltidsjobb eller något sätt att tjäna pengar på vid sidan av studierna. För att inte tala om personer som om ett tag när de har tagit examen är på jakt efter ett heltidsjobb. Denna omgivning är en perfekt grogrund för dig som entreprenör – du kan antingen starta bolag med vänner från studierna, eller så kan de bli tidiga anställda, ofta nyckelanställda. I mitt fall är extremt många av mina viktigaste anställda relaterade till studietiden – jag har endast anställt 2 personer som inte är från den tiden, alla andra är personer jag har umgåtts med och lärt känna vid universitetet. Framförallt – alla delägare i alla mina bolag är relaterade till personer jag lärde känna som student.

Kunskap
Utöver allt detta, så är universitet även platser där kunskap samlas. Detta är inte alltid så logiskt som det kan tros – mycket av det som lärs ut är ofta för akademiskt eller anpassad för stora bolag och inte helt relevant. Men det finns extremt mycket kunskap bland professorer och doktorander, som du bara behöver våga fråga för att ta del av. För att inte tala om att du har bibliotek fyllda med djupa böcker inom alla världens konstigaste ämnen. Jag minns själv att en av de böckerna som har betytt mest för mig ur management perspektiv – The Goal, med Eliyah Goldratt –  jag bara snubblade över den på ett av universitetsbiblioteket en dag, där den var framhävd på en hylla.

Du slipper söka jobb
Det bästa med att starta bolag under studietiden är att du har tid på dig, flera år om du börjar tidigt, för att starta igång verksamheten och få ruljans i den. Sedan, när du känner dig klar med studierna, kan du istället för att söka jobb som alla andra du studerar med, ägna dig åt ditt bolag på heltid och ta ut lön. Och får du riktig fart på det, skapar du inte bara ditt egna jobb utan även flera av dina studiekamraters. Jag ska erkänna att det var en stor kick när jag själv anställde mina första anställda, och jag fick känna att något jag själv hade skapat var av tillräckligt stort intresse för andra att arbeta med – och livnära sig på.

Allt dessa punkter ovan blir ännu tyngre ifall du inte har ambitionen att klara studierna med högsta betyg. Ingen har någonsin bett om att se mitt examensbevis, ännu mindre vilka betyg jag fick i kurserna. Därav är jag av uppfattningen att studera för höga betyg är slöseri för många driftiga människor – är du bra på saker kommer det synas ändå. Jag tycker till och med att ta examen är överskattat i de absolut flesta fallen – det är värt att studera, både för att lära känna sig själv, få referensramar och framförallt lära känna personer. Men inte för att få ett papper som säger att man har lärt sig tillräckligt mycket utantill som man ändå bara glömmer, eller lärt sig ‘ordbajsa’ akademiska fraser så det räcker till 20 sidor. Ingen av de sakerna kommer till mycket användning senare i livet. – och då driver jag ändå ett företag som arbetar med att skriva texter för webbsidor.

Så med allt detta vill jag har sagt – använd möjligheterna som finns, och passa på att driva bolag som student.

karsten snygg liten

 

Karsten är född i Tyskland, men nu bosatt i Skåne. Han har både startat Contentor och ligger bakom företags-communityn Mindpark.

3 kommentarer till CSN – världens bästa riskkapital?
  1. Liselotte Norén Liselotte Norén skriver:

    Bra skrivet och tydligt. Jag håller med dig i bilden och ser den när jag jobbar på de olika högskolorna med entreprenörskap och entreprenöriellt klimat. Förundras över att studenterna liksom förvandlas i att ingå i ett hierarkiskt tänk som är ”oldschool” när de kommer in genom dörren till Högskolan. Så det är fler som vi behöver jobba med för att anpassa Akademin till 2014. Jag är på för det finns en fantastisk potential till tillväxt och att ta täten i innovation.

  2. Jakob skriver:

    Bra tänkt. Hade gärna startat fötetag i början av studieperioden. Fast egentligen borde högskolan ha lika höga krav som naturvetenskapliga utbildningar hade på 90-talet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>