Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 14 februari 2015

Då kan kommunen rocka fett…

musicians play on stage

I min kommun har man anställt en näringslivsstrateg som idag var på lunchbesök här hos oss. Det är positivt, mycket positivt.

Under ett antal år har kommunen sjunkit som ett betongblock på djupt vatten när det gäller ranking av företagsklimat. Företagen är inte nöjda med vad kommunen erbjuder näringslivet. Dags att ta på allvar, inse fakta och jobba för att skapa förändring.

För ett par år sedan vid ett tillfälle så diskuterades just företagsklimatet och ranking då resultatet var släppt, vår kommun fortsatte sjunka. En kommentar från en politiker var: Det är bara 80 företag som svarat, vi har ju många fler i kommunen.

Där satt den. Spiken i kistan. Bara för att det endast var 80 svar så behövde man alltså inte ta det på allvar. Herregud, om jag fick 80 klagomål på ett bräde bland våra tusentals besökande gäster skulle jag bli ordentligt bekymrad. 80 missnöjda kunder kan man inte ignorera. Kunder ja, det är ju precis det företagen är i kommunen. Vi betalar skatt och en massa avgifter och förväntar oss en service utifrån det, precis som våra gäster betalar för att få mat och rum och förväntar sig service, god och vällagad mat samt sköna sängar för pengarna. Får de inte det så blir de missnöjda och går någon annanstans nästa gång. Så fungerar även näringslivet.

Ska jag fortsätta satsa på mitt företag i den här kommunen? Kommer jag att hitta övrigt näringsliv som kompletterar min verksamhet eller tänker de som jag att det finns kommuner som satsar mer på ett trevligt och sunt företagsklimat? Det är de här tankarna som man måste råda bot på för om kommunen tappar företag så tappar man arbetsplatser. Den kopplingen ser inte alla människor. Varje företag som har verksamhet, oavsett storlek, är en arbetsplats för en eller ännu fler personer. Fler välmående och växande företag gör kommunen mer attraktiv.

I vår kommun finns det många småföretag, soloföretagare, microföretag och familjeföretag i många olika branscher. Det är sårbart då, de små har inte lika mycket muskler som de stora, de små drabbas i många fall hårdare av nya skatter, avgifter och regler som beslutas av kommun, riksdag och myndigheter. Då måste kommunen vara med och skapa det här goda företagsklimatet som gör det möjligt för företagen att ändå vara verksamma och fortsätta skapa jobb.

Vad är då ett gott företagsklimat? För mig handlar det mycket om dialog, kunskap om hur företagarens vardag ser ut, ödmjukhet för företagens pengar, förutsättningar att anställa, dialog när det gäller lokaler och mark, samarbete skola-näringsliv-kommun-arbetsförmedling för matchning och kompetensförsörjning, bra infrastruktur, korta handläggningstider, relevanta kontrollavgifter. Listan kan göras längre.

För att beta av den listan och jobba med istället för mot näringslivet så måste viljan till förändring och förbättring finnas. Jag anser att vår kommun har visat den viljan genom de dialogmöten som genomförts och genom att man anställt en näringslivsstrateg som visar ett genuint intresse för näringslivet i kommunen. Nu gäller det att få med politiker och tjänstemän på tåget, se potentialen i näringslivet och vilka möjligheter till utveckling och jobbskapande det finns – då kan kommunen rocka fett!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>