Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 26 januari 2015

De fem viktigaste böckerna som format mitt entreprenörskap

Företagsamt

Att vara entreprenör är till stor del att lära sig saker konstant. Speciellt för mig som inte kommer från en familj med tradition av att vara företage, är det väldigt mycket att lära sig själv saker. Böcker är ett utmärkt sätt att göra det på – även om det absolut bästa sättet är att göra misstag och ta konsekvenserna.

När jag reflekterar tillbaka på hur jag har lärt mig saker, så är det några böcker som ticker ut.

1. The Goal av Eliyahu M. Goldratt

Denna bok, som är en blandning av facklitteratur och skönlitteratur, är en av de första och en av de som berört mig mest när jag blev företagare, redan på tiden när jag startade Contentor. Boken handlar om en projektledare, som får ansvar för en fabrik och att rädda den från att gå i konkurs. Boken har en del år på nacken, men dess teorier och sättet den förklarar det på gör den läsvärd än idag. Det som boken gör bra är att den illustrerar koncepten Critical Chain Management och Theory of Constraints. De förklarar att det kan vara farligt att effektivisera för mycket, för då kan det bli dåligt för helheten. Den belyser även vikten av att alltid leta efter den största flaskhalsen och att fokusera på att lösa just den. Allt annat är slöseri på tid.
Boken i sig själv handlar inte om entreprenörskap, men sättet att angripa problem och förstå helheten som den beskriver är något alla entreprenörer har nytta av.

2. Don’t Sweat the Small Stuff av Richard Carlson

En bok jag läste under en period i livet då jag hade det rätt tufft. Denna bok är den absolut viktigaste boken jag har läst när det kommer till att hinna med saker, och att inte stressa. Precis som titeln säger handlar den om en enda sak egentligen: Att inte bry sig för mycket. Det hela blir ännu tydligare om man även tar in undertiteln: Don’t Sweat the Small Stuff (and it’s all small stuff). Snabbläst, men med djupa insikter, är detta en bok jag rekommenderar till alla som känner att tiden inte riktigt räcker till.

3. Rich Dad, Poor Dad av Robert T Kiyosaki

Detta är lite utav en kontroversiell bok, som också påverkade mig tidigt när jag startade bolag. En bok som jag tror många unga företagare har läst, och blivit inspirerad av. Den är kontroversiell då den bygger på en påhittat historia, vilket inte riktigt framkommer i boken. Men den är värd att läsa, om inget annat för att den ger en inblick i ekonomi och att det är viktigt att tänka att ens egen tid också kostar pengar. Man får inte lura sig själv att inte värdesätta sin egna tid, och det är viktigt att försöka få andra att tjäna pengar i ens verksamheter. Men den ska tas med en nypa salt – riktigt så enkel som boken beskriver verkligheten är det inte.

4. Thinking Fast and Slow av Daniel Kahneman

En av de senaste böckerna jag har läst, den är fantastiskt bra, även om den är fantastiskt tjock. Det kändes som den hade nya insikter på varje sida, och mycket som är direkt kopplat till ledarskap, marknadsföring eller självledarskap. Det viktigaste som jag tar med mig är: Vi människor är byggda för att se samband, även där samband inte alltid finns. Detta gör att du inte kan lita på ditt eget omdöme eller din magkänsla. Vi är nämligen väldigt bra på att lura oss själva! Men utöver detta innehåller boken otaliga andra insikter också.

5. Developing the Leaders Around You av John C. Maxwell

Den viktigaste boken ledarskapsmässigt, jag läste den redan på tiden när jag var med och startade upp Student Network. Egentligen ett väldig enkelt huvudbudskap i boken – anställ bara personer som är bättre än dig själv. Men den ger många bra tips och insikter i vad du som ledare kan göra för att hålla motivation uppe, hur du ska tänka som ledare och hur du kan identifiera bra personer.

Alla dessa böcker vill jag varmt rekommendera. Finns säkert flera som är bättre och går in på liknande teman, men just dessa var de som färgade mig i mitt entreprenörskap. Vilka böcker påverkade dig starkast?

Läs ett till inlägg av Karsten!

preview_COLOURBOX5081259Transparens- en inställning och en prioritering

 

 

Karsten DeppertKarsten är född i Tyskland, men nu bosatt i Skåne.
Han har både startat Contentor och ligger bakom företags-communityn Mindpark.

 

4 kommentarer till De fem viktigaste böckerna som format mitt entreprenörskap
 1. Max Valentin skriver:

  Bra inlägg! ”Thinking fast, thinking slow” har legat hemma och väntat allt för länge utan att jag lyckats ta tag i den, det ska jag göra!

  Den enskilda bok som påverkat mig mest är ”Konstföretaget” av Guillet de Montaux. Det är en bok som hjälper till att visa på både oväntat entreprenörsskap och hur det har skapats långsiktighet i det. http://www.bokforlagetkorpen.se/Guillet_konst.html

 2. Jocke skriver:

  Bra inlägg! :)

 3. Dan skriver:

  Intressant lista! Min innehåller mest ganska kända böcker: Sketching User Experiences av Buxton, Made to Stick av Heath, Crossing the Chasm av Moore, Innovator’s Solution av Christensen och Lean Startup av Ries.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>