Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 18 februari 2014

Den som väntar på revolutionen väntar kanske förgäves

future technology. touch button inerface

Medborgarlön, medicin och internetrevolutioner. Det enda vi vet om framtiden är att det är vi som skapar den.

Jag är nyfiken på framtiden. Hur den kommer att se ut för dig, mig och för våra barn. Och för hur vår civilisation kommer att se ut och fungera.

Hur ser vår planet ut om 100 år? Är den globala uppvärmningen ett faktum då eller är farhågorna för klimatförändringarna bara en tillfällig förändring i jordens naturliga cykel? Eller är det människans påverkan som leder till allt varmare temperaturer? Kanske vet våra barnbarns barn. Kommer vi att lyckas hitta nya energikällor och kommer vi att lära oss att konsumera hållbart? Eller kommer vi att förgifta vår luft, våra hav och vår jord såpass mycket att människan tvingas ner i bunkrar långt under markytan?

Vad kommer att hända på medicinfronten? Kommer vi redan om 20 år kunna bota cancer med hjälp av genteknik? Genom att snabbt klona sjuka celler och testa alla möjliga kembehandlingar på sjuka för att hitta just rätt cancergift för varje enskild patient? Eller kommer forskningen ta mycket längre tid än så?

Hur viktig roll kommer internet att spela i våra liv? Kommer vår huvudsakliga tillvaro vara digital medan den fysiska världen anses vara sekundär, ett slags komplement till internet? Kommer den kommande generationen att se smartphones som den ytterst centrala delen av jaget som alla filosofer och mystiker har letat efter i tusentals år?

Kommer våra barn att känna till ord som “integritet” och “privatliv”? Eller kommer varje andetag du tar, varje person du träffar, vartenda ord du yppar, fysiskt som på nätet, att sparas och övervakas av statliga agenturer? Kommer du bli arresterad när de korsar en gata då polisens superdator räknat ut att det finns en stor chans att du skall stjäla en bil på andra sidan? Kommer vi leva i Aldous Huxleys ”Brave New World”? Eller kommer det att bildas en liten, privilegierad samhällsklass som lär sig verktygen att skydda sig mot övervakning? Eller kommer vi alla tillsammans att revoltera mot “storebrorssamhället” och koppla ner, koppla bort, flytta ut på landet?

Kommer även vi utanför de arabisktalande staterna att i spåren av den arabiska våren också tröttna på våra politiker och ta makten i egna händer? Kanske inte genom en fysisk revolution på gatan, utan genom att organisera oss digitalt i mindre grupper som får allt större inflytande över respektive delar av samhället? Gå ihop och bilda dagiskooperativ, starta egna ekologiska odlingar och införa vår egen karmaskatt eller medborgarlöner?

Eller kommer vi att vända helt på den politiska modellen och gå över till Open Government-modeller? Där alla arbetsprocesser och beslut inom regeringen, kommunfullmäktige och regionstyrelse blir helt öppna och transparenta. Är det medborgarna som tillsammans kommer att skriva nya lagar och lägga fram kommande års statsbudget i ett kolloborativt dokument – ungefär som Wikipedia skrivs idag? Och regeringens roll krymps till att enbart utföra och administrera?
Kommer det om 30 år finnas att arbete till alla? Eller kommer vi så småningom att införa medborgarlön så att allt färre människor behöver arbeta samtidigt? Antigen via ett nytt beskattningssystem eller bara genom att ta bort alla nuvarande bidrag? Så att alla som inte vill ta anställning ändå har möjlighet att få ut 10 000 efter skatt för att ”skriva den där boken” och ”starta det där företaget”?

En sak är säker och det är att både du och jag redan idag i högsta grad påverkar hur framtiden kommer att se ut. Genom att vara hålla oss à jour i debatten, genom att engagera oss för att vi vill göra skillnad.

Så sitt inte bara där och titta på, gå ut och förbättra världen! Saknar du inspiration, kolla om tipsen nedan kan vara av nytta.

Vad jag har märkt bland andra företagare runt om mig är att fokus skiftar till att göra mer samhällsnytta eller miljönytta än ren vinstmaximering. Pengar är inte alltid längre det mest drivande incitamentet. Låt det förbli så länge, länge framöver.

 

Sidor, poddar och böcker som är relevanta för din och min framtid:

  • Plattform: Funded by Me – hjälper dig att finansiera dina projekt. Extra nyttigt om du vill skapa en pryl som underlättar eller ett projekt som gör gott.
  • Bok: Jan Söderqkvist & Alexander Bard – Nätokraterna. En bok om nätverksamhället
  • Bok: Daniel Lathrop, Laurel Ruma – Open Govermnent (2010), Hur regeringar och andra makthavare kan öka medborgarnas engagemang genom att öppna upp information.
  • Podcast: Leonard Lopate Show – The New Way of Killing Cancer
  • Bok: Philippe Van Parijs – Real Freedom for All? (1997) Filosofi och teorier om medborgarlön m.m.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>