Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 5 december 2013

Den största bekräftelsen av alla

Gästbloggaren Amanda Colldén driver Work For Travellers Agency, eller WoFo Agency, kort och gott.

Proseco_40920a_binary_577420

Under mina 1,5 år som aktiv och “riktig” företagare har jag fått vara med om så sjukt många coola, roliga och läskiga saker att det är löjligt. Låt mig berätta om när jag fick den kanske största bekräftelsen jag fått i hela mitt liv.

Hösten 2012, när jag var i uppstartsfasen av riktiga WoFo Agency – företaget var bokstavligen en eller två månader nytt hos bolagsverket – använde jag mig mycket av de institutioner som finns för att främja företagande, Drivhuset t.ex. (Jag hade jobbat med företaget under hela året, men startade inte aktiebolag förrän under hösten.) Under året hade jag även deltagit i många affärstävlingar, Business challenge och Venture cup t.ex., och ofta snubblat på mållinjen. Som tävlingsmänniska blev jag oerhört irriterad av detta. Att aldrig få vinna eller få bekräftelse på att jag gjorde något bra. Men så en dag, när jag satt på mitt extrajobb, ringde min telefon och en mansröst sa “Hej, det här är Per Fredriksson, VD på Wingefors invest. Jag fick ditt nummer av Mariah på Drivhuset. Vi frågade efter intressanta personer med intressanta projekt, och hon tipsade om dig. Ska vi boka in ett möte?”

Eh. Hehe. Ja. Hihi. Alltså. Det jag visste om riskkapital då var ungefär det som jag lärt mig genom att slaviskt kolla på Shark tank, den amerikanska versionen av Dragon’s den, samt det som ryktet om riskkapitalister sa: att “sådana” är hårda, kalla, onda och bara tänker på pengar. Blev såklart mycket smickrad över att ens bli uppringd, och gick med på att ha ett möte. Min inställning var att det ändå inte skulle bli något med tanke på hur lite försäljning jag då hade haft. Det vet alla som kollat på Shark tank, att en stadig försäljning är något man måste ha innan det ens är lagligt att tänka på ordet risk och kapital i samma mening.

Jaha. Så hade vi vårt första möte, och jag – övertygad om att det inte skulle bli något – var mig själv, väldigt ärlig och sa rakt ut “jag är rädd för riskkapital, för jag har hört att det dödar lusten hos många.” Trots detta ville Per ha ett till möte med mig, och han var ju trevlig och jag tänkte “ja varför inte”, så vi sågs två gånger på Drivhuset i Göteborg. Den andra gången blev jag bjuden till ett tredje möte, denna gång i Karlstad, där Wingefors invest har sitt säte. Där skulle jag även träffa “han med pengarna” – Lars Wingefors.

I mitten av december 2012 åkte jag dit. I två timmar pratade vi om WoFo Agency, om mig, om livet, om entreprenörsskap, om företagande. Och det var så förvånansvärt trevligt. Inte alls “hårt”, “ondskefullt” eller “kallt”. Efter ett tag blev det lite tyst och jag sa “jahapp. Nu då?”. Då sa Lars “nej men, jag vill säga ‘nu kör vi’ och skaka din hand och göra det här”……

?!?!?!!!!!!…!!!??!?!?!?

EH!

“Eh. Jag ska bara ringa min mentor”, pep jag. Men innerst inne jublade jag såklart. Den investeringen vi precis hade diskuterat var till en helt fantastisk värdering, i förhållande till hur lite jag hunnit sälja. Det var så stort, så mäktigt och framförallt en sån oerhörd bekräftelse på att det jag kämpat med under året och varit tvungen att fråga mig själv om det var en bra grej faktiskt var det.

Innan jag hoppade på tåget tillbaka hem till Göteborg gick jag till Systembolaget och köpte en flaska Prosecco för att fira. Kylde den gjorde jag genom att lägga snö i påsen som den låg i. Sen satt jag där och drack för mig själv och lyssnade på musik och fick inleda ett samtal med den klassiska “Mamma. Sitter du ner? Vet du vad som har hänt….”

Pengarna jag fick har bland annat gjort det möjligt för mig att jobba heltid med företaget, gjort att vi fått en fantastiskt fin och funktionell
hemsida
samt betalat alla mina resor till potentiella partners i andra länder. Hittills i år har jag för WoFos räkning varit i: Spanien tre gånger, Frankrike fem gånger, Tyskland, Danmark och England två gånger. Känns helt okej för en som älskar att resa.

Amanda_profilbild_40919a_binary_577419Jag heter Amanda Colldén och är 24 år. För det mesta en glad skit som älskar livet och verkligen försöker leva efter ”YOLO”. Drömmer är att bygga ett imperium av egna företaget WoFo Agency som ordnar korttidsjobb utomlands till unga vuxna svenskar, så kallade ”workations”. Brottas med att lära mig hantera den känslomässiga berg-och-dalbana som företagande innebär; och att växla mellan att tro att jag äger världen när jag får ett glatt mejl, för att i nästa tro att tredje världskriget är på gång bara för att en kund bokar om ett möte. På fritiden är jag med i en frukostklubb som äter frukost ihop varje onsdag kl 8, hänger med många kompisar, tränar inför Göteborgsvarvet och försöker laga en perfekt skaldjurspasta. Hittills har det varit godast med grädde och saffran.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>