Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 24 januari 2015

Det är precis som om regeringen raderar en funktion i samhället

Företagsamt

Nu börjar jag bli riktigt bekymrad för hur regeringen ser på företagens roll i vårt samhälle och för jobbens skull. Det skrivs metervisa spalter med bekymmersamma citat om arbetslösheten och hur den ska lösas med diverse åtgärder. Jag ryser vid tanken på att en nybakad student genast blir en åtgärd som kostar samhället pengar, istället för att möjligheter skapas så den nybakade studenten blir en del av ett team på en arbetsplats. Ja, jag ryser.

I alla dessa spaltmetrar av debattartiklar har jag fortfarande inte lyckats hitta orden företag, företagare, småföretagare, jobbskapare eller näringsliv. Det är precis som om regeringen raderar denna funktion i samhället, en funktion där 4 av 5 jobb skapas. Det är lika med att radera behovet av riktiga jobb.

Jag har ställt 3 frågor på twitter till Mikael Damberg, näringsminister, Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister och Socialdemokraterna. 3 frågor som jag upprepar varje dag tills jag får ett svar.

1. Vad får er att tro att småföretag, som står för 4 av 5 jobb, skulle anställa fler och ej färre då kostnaden blir högre?

2. Varför skulle högre kostnader på arbete ge fler jobb till ungdomar, de som behöver en fot in?

3. Hur ska företag kunna planera när förutsättningarna ändras ideligen?

Jag fick ett magert svar från Johanssons pressekreterare att subventionerna och traineejobben gör det lättare att anställa. Men herregud, de har verkligen inte fattat något – jag vill inte ha bidrag, jag vill ha förutsättningar för att kunna anställa arbetskraft!

Idag läser jag vidare om hur regeringens arbete med jämställdhet ska prioriteras, löner ska bli jämlika och likaså barnomsorgen. Vidare trycker man på att vi har en jämställd regering med lika många kvinnor som män på posterna.  Man vill öka jämställdhet genom att öka bemanning i äldrevården så kvinnor inte tar på sig ansvaret att vårda sina anhöriga. Fina tankar. Men inte ett ord om företagandets roll ( som vanligt) i deras artikel där man förordar jämställdhet.

Samtidigt väljer man att avsluta förebildsprojektet Ambassadörer för kvinnors företagande då man vet (undantaget regeringen då) att när fler kvinnor driver företag ökar jämställdheten och tillväxten samt att nya branscher växer fram, regeringen väljer att jobba för att valfrihet inom vård, skola och omsorg ska begränsas, en sektor där många kvinnor startat företag, regeringen väljer att minska RUT-avdraget, också en sektor där många kvinnor startar företag, regeringen jobbar också för att rabatten på arbetsgivaravgifter för unga ska bort, ett hårt slag inte minst i min bransch, restaurangbranschen, där många unga kvinnor får sitt första riktiga jobb.

Siffror som detta pressmeddelande presenterar borde regering och ministrar ta del av då det är glädjande för jämställdheten i näringslivet och jag är övertygad om att förebildsprojektet har haft sin del del i att öka dessa siffror! http://www.tillvaxtverket.se/sidhuvud/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/antaletforetagsomdrivsavkvinnorfortsatterattoka.5.3453fc5214836a9a4726812d.html

Skulle vara mycket intressant om regeringen kunde utveckla sig i den frågan, jämställdhet i näringslivet! Fast det är klart, om varken företag, företagare, jobbskapare och näringsliv existerar så behöver man inte heller ta ställning om detta.

PS: På söndag 16.00  18.00 deltar jag i P1 Debatt angående ungdomsarbetslösheten: Lyssna gärna!

 

Läs fler inlägg från Jeanett 

frustrated manFör de flesta går drömmen
i kras när banken kopplas in

 

 

jeanett-2Vågar jag servera mat i fortsättningen?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>