Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 8 april 2014

Det är valår och slipsgubbarna får fjärrkontrollen att flyga

COLOURBOX4788677

Det är valår i år och varje gång jag slår på Agenda i SVT1 får jag en smak av rost i munnen. Två män i slips står för 10:e gången på varsin sida av Agendabordet och skjuter verbala salvor mot varandra. Debatten handlar enbart om hur dåliga ”de andra” är och hur mycket de har förstört för Sverige antingen under senaste mandatperioden eller långt innan regeringsskiftet.

Der är valår i år. Jag sätter tv:n på ljudlöst och plockar upp tekoppen från soffbordet. Männen på tv:n fortsätter som på stumfilm. De hånler. De staplar härskartekniker på hög och gör allt de kan för att få motparten att framstå som dålig och inkompetent. Jag slänger bort fjärrkontrollen.

Det är valår i år. Och jag ser allt mindre hopp för svensk politik. Jag ser ingen som vågar lyfta blicken, vågar titta framåt, vågar ge dem andra en klapp på axeln, vågar att drömma om ett ännu bättre Sverige för oss och för våra barn.  Den säkraste vägen till att (kanske) vinna valet verkar vara att trycka ner, förlöjliga motparten i en direktsänding för att få röstpromillena att svänga över. Lite som Big Brother. Politik för medias skull. Media för politikens skull.

Det är valår i år. Och jag söker med ljus och lykta efter politiker som vågar utmana, vågar leda, vågar stå för sina åsikter; som inte vänder kappan efter vinden från ena veckan till andra. Jag efterlyser politiker som vågar ge sina motståndare beröm och tänka konstruktivt istället för att ägna det mesta av tiden i etern till smutskastning. Vart tog alla modiga politiker vägen?

Det är valår i år. Och vi som sitter framför miljontals tv-apparater på olika håll i landet är inte dumma. Vi kan räkna till två. Om ni båda står och pekar finger och anklagar varandra för att vara dåliga för Sverige så är ingen av er särskilt schyst eller empatisk. Ni får inte min röst.

Det är valår i år. Sverigedemokraterna har en stor varningslampa på sig med ordet NEJ blinkande i rött. För att de har rötter i naziströrelsen och för att de sorterar människor efter etniskt bakgrund, istället för att se att varje människa är unik och har samma grundläggande behov oavsett bakgrund, livsstil och hudfärg. Men jag förstår tyvärr varför människor röstar på dem. SD talar till människors känslor, till familjefäder som i decennier har arbetat hederligt och värnar om sina familjer och nu ser hur industrijobben försvinner på grund av globalisering och billigare arbetskraft. SD fortsätter att rida på sin ”vi värnar om Sverige-våg” medan andra partier ägnar sig åt kritisera varandra. Det är så synd.

Det är valår i år.  I år kommer jag att rösta på Feministiskt initiativ. För att jag är så trött på politiker som har slut på idéer och enbart klarar av att ”peka finger” mot varandra. För att jag tror att jämställdhet, lika lön och lika möjligheter för alla ska vara en självklarhet i ett modernt Sverige och inte något man låtsas om bara för att det ska se bra ut på papper. För att Sverige ska kännas som ett tryggt hemland för alla oavsett var de kommer ifrån, hur de lever och hur mycket de än avviker från normen. Och för att min dotter ska få samma respekt och uppskattning när hon börjar skolan utan att behöva först se ut och bete sig på ett visst sätt. Och för att Gudrun, Sissela och Stina känns så mycket fräschare än någon annan stereotyp slipsbärare i maktens topp just nu.

Mitt land är ditt land. Vi ses efter den 14:e september med facit i handen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>