Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 9 januari 2013

Det blixtrar ej från klara himlar

Måste dina vardagar verkligen vara en ständig kamp av oförutsägbar stress? Kanske är det nu vi istället borde utnyttja den teknikdata som finns, för att kunna ta oss an och ha mer överblick på livet som företagare.

”Rätt som det är, ringer det en kund och säger att de vill ‘ha det nu!’ och då ställs allt på ända.” De flesta jag möter framlever sina arbetsdagar i en ständig dragkamp mellan det planerade och det hastigt uppdykande. Detta skapar frustration, spilld tid, tappade trådar, dubbelarbete, stress och en känsla av hopplöshet och vanmakt. Det är verkligen inget vidare och det är lätt att känna sig som offer för omständigheterna och att vi inte kan göra något åt saken.

Men, det är just det jag tror att vi kan. I min sista anställning arbetade jag i en verksamhet som hade något av en uppstudskaraktär. Vi hade svårt att planera och servicenivån fick ta smällen. Men, jag upptäckte att vi hade en massa oanvänd data. Dryga två miljoner poster av uppdrag genererade under något drygt år låg sparade utan att nyttjas. Jag tänkte att det måste finnas mönster där, som vi kan använda till att förutspå uppdykandet. Några roliga veckor av labbande och experimenterande senare hade jag hittat fyra variationskurvor som jag använde för att förutspå efterfrågan på en månads sikt med +/- 10% träffsäkerhet. Vi kunde planera bättre och höjde servicenivån.

Tidigare i höstas föreläste jag för en teknikleverantör, vars supportchef berättade att det plötsligt kunde ringa en kund från någon landsände och berätta att de just vunnit en offentlig upphandling där de behöver kunna leverera annan data än tidigare. ”Och det drar igång på måndag!”. Tänk om vi istället kunde hitta en trigger som tidigt initierade ett ”Hej, hur är läget? Filar ni på ett anbud till en upphandling, eller?”-samtal, så utvecklarna fick månader istället för dagar på sig att göra anpassningarna?

Vi sitter med stora, vida internet ett par klick bort. Nog måste det där ute någonstans tidigt publiceras en ledtråd om att någon upphandling är på gång? Nog skulle vi kunna utforma något som lyssnar efter det och signalerar så fort något hittas?

Göteborgsföretaget Recorded Future tycks vara på frammarsch med sina tjänster kring förutspåenden. Den för lekmannen enklare tjänsten Google Alerts har funnits i många år. Men, jag hör sällan från mina kunder att de aktivt söker förekomma de distraktioner och avbrott de råkar ut för dagligen. Tänk om ekonomiavdelningen skulle planera sina ”öppen dörr”-timmar efter en analys av när i månaden säljarna brukar vara ”i huset”? Tänk om vi skulle logga varje vecka hur många att göra-uppgifter vi har i vår lista och sedan göra en graf över hela året för att mer konkret se hur vår arbetsbelastning varierar?

Jag tror att vi mer än nu kommer att nyttja den data som redan finns för att öka vår framförhållning, i stort och i smått, så vi alltmer håller i taktpinnen i vår egen vardag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>