Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 9 januari 2013

Ett nytt år

Nytt år innebär funderingar på både utveckling och hållbarhet. Annelie reflekterar över pengar och förändringar som kan eller borde ske. Kanske är detta året vi får pengar 4.0?

Vilka förändringar ser du som företagare fram emot nästa år?

Mitt företagarjag bubblar inombords. Det finns så många roliga saker att se fram emot! Allting rör på sig, det händer saker hela tiden. Företagandet är ett äventyr. Mest ser jag fram emot att jobba med fantastiska människor, vänner som jag hittat under året och nya kompanjoner som jag tror jag kommer hittta. Jag håller ju inte bara på med att bestiga berg eller fridyka jättedjupt. Tyvärr var jag nära att skriva och spinner vidare på det. För jag gillar ju kontraster. Jag tror inte jag skulle vara nöjd med att bara vara äventyrare. Vad gott för det med sig i världen? Jag vill göra gott. Jag måste utveckla och utvecklas, och det kan jag inte göra genom att bara göra en sak eller ens några få saker. Jag har mina händer i en massa syltburkar och jonglerar en massa olika bollar. Jag ser fram emot att hålla tag i en boll i taget. Rulla runt den och låta den landa.
Vad är egentligen baksidan av vår konsumtion?

Konsumtion är inget vackert ord tycker jag. Jag ser framför mig någon som slutat tänka, som söker och söker utan att riktigt veta vad han söker efter. Köper och köper i tron att det är det som är viktigt i livet. Den som har mest saker när han dör vinner? Antagligen har jorden dött innan dess. Konsumtion har fler sidor än fram- och baksida. Jag tror den har fler baksidor än framsidor. Ja, vad är egentligen framsidan? Bättre ekonomi? Jag tror inte vi blir lyckligare av lyxkonsumtion, snarare tvärtom. Dessutom blir ju andra olyckliga, till och med lider på grund av vår lyxkonsumtion. Och jorden förgiftas och naturen blir förminskas sakta med säkert.Jag tror och hoppas att fler tänker till innan de byter ut sin mobiltelefon eller laptop, att fler tänker längre än nästa pryl, funderar på var den kommer ifrån och hur den påverkar världen.
Pengar 3.0 – kommer det slå igenom på riktigt under nästa år?

Jag förundras över all uppfinningsrikedom. På många sätt. Jag blir positivt förundrad över kreativitet och förmågan att lösa problem. Men vad syftar de flesta ”uppfinningar” och entreprenörssatsningar på? Mera konsumtion. Att någon eller några ska tjäna mera pengar på att man köper lösningar på I-landsproblem. Det är jättekul att det kommer nya platta skärmar, nya sätt att spara filer, att internet blir större och snabbare. Men. Vilka viktiga problem löser det egentligen? Tänk om man lade alla de pengarna och tiden och kreativiteten på att försöka rädda utrotningshotade djur, svältande barn och försvinnande regnskogar. Tänk om det vore pengar 4.0 – att använda alla pengar till något som hjälper inte bara några personer att bli rikare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>