Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 10 december 2014

Flytta ut till höger och ge Sverigedemokraterna en match

Blogg företagsamt

Mr Pokerface, Fröken Gnällspik, Allifjanten och Rebellerna. En entreprenör observerar och analyserar den politiska krisen. Eller spekulerar möjligtvis.

Jag med. Givetvis kan jag inte låta bli att dela med mig av min analys av den pågående politiska krisen i Sverige.

Här kommer entreprenörens analys, ur entreprenörens perspektiv. Dvs denna entreprenör. Vi entreprenörer är ju hyfsat kända för att gå vår egen väg. Räkna därför inte med att någon annan entreprenör tycker precis som jag.

En sak, som du som läser bör veta om mig är att min politiska röda (gröna, blåa, rosa) tråd förändrats över tid.

Jag är andra generationens invandrare. Jag är född 1975, uppväxt i södra Stockholmsförorten Skogås med min ensamstående mamma, en förort där jag upplevde att det då inte fanns jättemånga moderater. Liberaler, högern, och borglig koalition hade vi hört talas om, men någon allians var ännu inte uppfunnen. Många var vi som åkte pendeltåget in till stan för att se och höra Olof Palme valtala i Gamla Stan 1982.

På Huddingegymnasiet i början på 90- talet var jag fejkvegetarian*, läste om humanism, blev invald i elevkåren, hade en pojkvän med ”nästan rasta-flätor” tillverkade ”rör inte min kompis”-knappar och röstade på vänsterpartiet i skolvalet 1991.

Mitt första riksdagsval inföll 1994, och fast detta var en höjdpunkt i livscykeln kan jag för mitt liv inte minnas om jag röstade på vänsterpartiet eller socialdemokraterna.

Jag var den första i rakt nedstigande led i vår familj (på både mammas och pappas sida) som studerade på universitet. Här någonstans förändrades den politiska ideologi jag växt upp med. I dag bor jag i utkanten av en mellanstor stad, Jönköping, tillsammans med min familj. Jag driver ett småskaligt tillverkningsföretag som inte skulle blivit till om det inte vore för att vi belånat vårt hus över skorstenen och min man under tre års tid försörjt oss på sin lön.

Jag är inte längre vänsterpartist. Jag är heller inte socialdemokrat. Att snacka om höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd restaurangmoms, 1000 arbetstillfällen på arbetsförmedlingen och förkortad arbetstid är som att vifta med en mycket röd flagga framför mina ögon. Sedan första gången jag röstade har jag hunnit med att rösta djuprött, vanligt rött, rosa, grönt och blått. Jag är möjligtvis en kameleont. Kanske är jag därför mindre färgad (!) än andra när jag gör denna analys.

Kom i håg en grej innan du läser resten; det här är m i n åsikt. Jag förväntar mig att d u har en helt annan åsikt, och att vi alla så där småmysigt kan samsas om våra åsikter utan att bli arga på varandra.

Det politiska läget och dess aktörer:

Mr Pokerface som inte visar några känslor – Stefan Löfvén – har mitt i sitt och partiets ”misslyckande” verkligen lyckats. Alliansen ”har stängt varenda dörr, handlar endast i egensak och tänker inte på Sveriges bästa”. Stefan är inte svag, han är stark och nu är han faktiskt martyr, och martyrer har en förmåga att vinna i slutändan. Den här killen kommer till omvalet vinna tröströster från både fi, vänstern, folkpartiet och centern. En röst på socialdemokraterna blir en röst på att blockpolitiken måste vara över nu.

Det strategiska beslutet att utlysa nyval var måhända oväntat men det absolut säkraste sättet att få regera under nästkommande fyra år, efter 22 mars med sin egen budget. Stefan är möjligtvis en av de smartaste killarna socialdemokraterna haft. Den största nackdelen för Sveriges del är givetvis att Löfvens utlysta nyval med råge kommer stärka SD’s position.

Oppositionsledaren – Annie Lööf – har i media sedan valet varit den allra mest kritiska gentemot nya regeringen och dess försök till samarbete. Är den rollen självutnämnd eller har hon anmodats att axla den av övriga allianspartier? Jag gillar Annie, hon är cool, orädd, och väldigt driven, en utmärkt statsministerkandidat. Det vi har lärt oss sedan valet i september är att hon är en känslomänniska (jag är själv likadan), många känslor sitter på utsidan och tvärtemot Mr Pokerface så läser vi här en öppen bok. Boken har senaste tiden innehållit aningen mycket gnäll och  ”skadeglädje”, något vi inte sett tidigare – ett annat namn för oppositionsledaren sedan septembervalet kan vara Fröken Gnällspik – och det kommer vara mer än ett par väljare som flyr fältet mot ”mitten” som verkligen inte längre är centerns position, just för att partiet till varje pris inte kan gå sin egen väg utan alliansen.

Hej Liberalen leker du kurragömma eller? – Jan Björklund – har vi verkligen knappt sett röken av sedan valet i höstas. Har Jan varit så osynlig som man tror eller är det så att han försvinner i skuggan av färgstarka Annie? Ett tweet om att SDs budgetröst är bra för Sverige väger i n t e upp för frånvaron utan gör det hela osmakligt. Att du inte fått mer kritik för detta är förvånansvärt. Aja baja Jan visst kan du bättre än så? Japp det kan du! Den strategiska tystnaden under hösten kommer löna sig, genom att vara så mycket ingenting och så tyst (knappt något gnäll, bitterhet och modest med skadeglädje) har kurragömmakillen flyttat minst ett steg in till mitten och kommer fånga mängder av röster från Centern i extravalet. Men folkpartiet kommer också förlora röster till socialdemokraterna.

Väntar nya tider framöver? Det är inte bra för ett parti när partiledaren upplevs ha suttit på positionen i 20 år när det egentligen endast är 7 år. Lite mer färgstyrka, förnyelse och flerfrågeparti tack! Jag eftersöker Birgitta Ohlsson, hon som inte är gift med en dinosaurie.

Rebellerna 1 – Feministiskt Initiativ – ni behövs verkligen. Ni sätter en oerhört viktig fråga på agendan. Men har ni råd med ett extraval? Jag tror ni kommer tappa röster till socialdemokraterna.

Samma visa som alltid – Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet. Ni behövs också tänker jag. Mångfald är guld. Knappast någon kan få i gång en entreprenör som ni kan med era tokiga förslag och oförankrade idéer. Det är fortfarande en gåta hur allt ska finansieras. I extravalet tappar ni taktikröster till socialdemokraterna.

Den proffessionella nykomlingen -Anna Kinberg Batra – jösses vilket imponerande intryck hon ger. Nedtonad, saklig och effektiv. Är hon stöpt ur samma form som Fredrik Reinfeldt? En yngre tvilling?

De Nya Moderaterna fortsätter leverera starka stadsministerkandidater. Men inte är det väl de nya moderaterna vi behöver? De som levererar samma politik som de sk ”mittenpartierna”. De finns ju redan.Visst är det väl i ärlighetens namn de gamla moderaterna vi behöver? De där farbröderna som Janne Josefsson hittade i valstugorna för snart 15 år sedan som trodde att afrikaner klättrade i träden och som tyckte det var lämpligt att prata illa om invandrare med väljare i stugorna. Några sådana farbröder (så få som möjligt tack), lite mer av en integrationspolitik som skiljer sig, lite mer fokus på pensionärer och diskussioner om höjda straff och vi är DÄR. Jag säger inte att j a g skulle gilla ett sånt parti.

Men låt oss inte låtsas längre. Det är tack vare att de Nya Moderaterna är alldeles för lika flera andra partier i riksdagen som Sverigedemokraterna frodas med sina 13 %. Väljare som inte vill mot ”mitten” har flytt till SD. Moderater, gör ert jobb! Ni kan inte ändra på väljarna, det är ni som måste ändra på er. Flytta ut till höger där ni hör hemma och ge SD en ordentlig match. Så mycket bättre… I extravalet i mars tappar ni ännu fler röster till Sverigedemokraterna. Delvis på grund av att Reinfeldt flytt sitt fält (tänk så skönt för honom att äntligen fått lite ledigt), men mest för att ni är de nya moderaterna istället för de gamla.

Rebellerna 2 även kallad the underdogs – Sverigedemokraterna. Jag blir mörkrädd och får ont i magen av er, ni bygger hela er grund på att människan har olika värde vilket är så fel. Några av er är sjukt duktiga politiker, och med risk för att bli lynchad av andra som inte gillar er, ni har med en äkta entreprenörsanda sett ett tomrum och en efterfrågan i svensk politik, det vill säga ett utrymme att kunna göra affärer, som ni effektivt mutat in som ert eget. Så rebelliskt och så smart.

En högst oroande aspekt, utom den ideologi partiet bygger på, är att ni verkar vara så oerhört dåliga på matematik. Siffrorna stämmer liksom inte och forskningen ni lägger fram är oftast väldigt dåligt underbyggd. På min arbetsplats är vi heller inte särskilt bra på matematik, men vi brukar då ta hjälp av andra, som ett tips. Att ni dissade socialdemokraternas budget som innehöll flera förbättringar ni själva förespråkat tror jag inte rör väljarna i ryggen. Jag gissar på att ni får 17 % i nyvalet, minst.

Ooopsie jag höll nästan på att glömma – Kristdemokraterna. Ni har inte gjort mycket väsen av er det senaste. Familjen är oerhört viktig men se till att få fram lite andra budskap också, så inte väljarna börjar fundera på vad ni gör för nytta i svensk politik.

Reklamen ni hade inför valet i höstas var för övrigt det sämsta som skådats på länge. I alla fall den som skymtades lokalt. Byt reklambyrå och kom över det faktum att vi inte behöver titta på bilder på heterosexuella kärnfamiljer 2014, vi väljare har koll på vad vi vill ha för familj ändå. Det finns andra sätt att lyfta kärnfrågor.

Inte längre gröngölingarna - Miljöpartiet. Miljö måste ju ändå vara det viktigaste som finns i hela världen. Ni är ganska bråkiga och det behövs verkligen. Jag tycker också ni under alla år (ni har hållit på länge nu för att vara ett ”nytt” parti) har marcherat duktigt från ett enfråges-parti till några som kan mycket mer. Men Miljöpartiet i regeringen? Jag vet inte om Sverige är redo för det?

Hej 2014 snart 2015 – Alliansen = Allifjanten, 2000-talet ringde och ville ha tillbaka er där ni hör hemma.

Ok sorry. Det är superbarnsligt att hålla på med löjliga smeknamn men jag kan inte låta bli. Individualism vad är det? Ni springer tillsammans över blomsterängar hand i hand med flygande hår så som i Timoteijreklamen på 80-talet. Sluta tramsa och kom till rätta med det faktum att ni är fyra olika partier som borde ha fyra olika viljor. Har det inte fallit er in att ni kanske förlorade valet i höstas för att ni ständigt beter er som samma parti?

Allianser kan se ut på olika sätt. I det här fallet kan det vara att gå till sängs med en sängkamrat man inte är van vid. You win some, you lose some, ge och ta, sånt är livet. I bland får man hitta nya lekkamrater och nya vägar att komma framåt.

Som entreprenör och egenföretagare gillar jag er budget, något annat vore orimligt, men jag tycker också ni måste skaka loss lite:
Kom igen, lite mer nytänkande och entreprenörskänsla, lite mer gå er egen väg och lite mera känsla för vad marknaden behöver tack. Marknaden behöver i n t e att SD får mer makt. Marknaden behöver i n t e höra femhundraelva miljarder gånger att hela ansvaret för den uppkomna situationen ligger hos Stefan Lövén (så många procent fick han inte i valet). Många röstade även på er. Marknaden behöver flexibilitet, ansvarstagande och styrka. Att så fyrkantigt klamra sig fast vid varandra är inte hälsosamt för Sverige. Tänker jag.

Tillbaka till den där kameleonten. Hon som bott i förorten, storstaden och på landet, som varit arbetslös stora delar av sitt vuxna liv och som nu driver ett eget företag. Hon som ändrar färg lite som kappan efter vinden. Om hon inte hade sin lilla fabrik så skulle hon kanske k a n s k e starta ett eget parti. Mittenpartiet. Det finns ju en uppenbarligen en lucka i dagens politik och det skulle kunna vara en bra affärsidé.

Givetvis, med all respekt för att Sverige inte behöver ytterligare ett parti till just nu, och det faktum att det inte verkar vara ett särskilt lätt jobb att vara riksdagspolitiker.

(*fejkvegetarian innebär att man på pappret är vegetarian och får åtnjuta de vegetariska, långt mycket godare än ordinarie, alternativen i gymnasieskolan, men tar varje chans att äta kötträtter som är goda och serveras hemma eller på andra ställen…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>