Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 12 april 2013

Från ett träningsläger vid Röda havet

Annelie Pompe har svårt för folk som klagar. Särskilt meningslöst är det att klaga på vädret. Eller att hålla inne sin klagan i ett tyst negativt självförakt.

Jag vaknar av det välbekanta ljudet av stark vind. Vågorna slår långt in över strandpromenaden och vinden blåser upp sand och trycker alla växter åt sidan i yogiska positioner. Det är dags för ett djupt träningsdyk i blue hole. Kanske är det mer skyddat där. Jag tänker inte mer på det. Min träningskompis kommer till dykcentret och vi åker ut genom öknen i en skranglig pick-up-truck. Vågorna är höga inuti blue hole, men det är som det är.

I unga år märkte jag att jag själv hade svårt för folk som klagade, och började undvika att själv klaga i längsta möjliga mån. Mest för att det är så meningslöst. Om något inte står rätt till har man ju bara två val; att antingen göra någonting åt det, eller att inte göra någonting åt det och acceptera läget. Och ska man göra något åt läget, då är det lika bra att göra det med en gång. Nu. Men att bara klaga på läget gör det bara värre och sprider negativa vibrationer både utåt andra och inåt en själv. Kanske intalar man sig samtidigt som klagan att läget är värre än det verkligen är. Att klaga är att välja att se något från den negativa sidan och leta efter fel. Det är inget själva klagoanden blir lyckligare av, och inte heller världen omkring. Alltså meningslöst.

Vädret är ett av de mest meningslösa ämnen att klaga på. Det är ju precis vad det är, och går absolut inte att göra någonting åt. Och det finns många fler ämnen som är precis vad de är, men som med klagan kan förvrängas till något helt annat.

Men det hjälper inte att knyta näven i fickan, hålla tyst utåt och ändå klaga inuti tankarna. För den klagan är kanske värst, den som inte syns. Den som leder till en pessimistisk vana, till självförakt och negativa tankemönster. Men jag ska såklart inte klaga på klagan, den kan vara bra ibland. Om man klagar på orättvisor (och sedan gör något åt dem) eller om man till exempel har beställt en vegetarisk macka på en restaurang och får in en tonfiskmacka, då kan det vara bra att klaga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>