Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 23 maj 2013

Hur ska vi kunna skriva och hålla oss friska och levande

När insikten om ens egna språkliga brister blir tydliga i slutkorrekturen på ens egen bok, är det extra intressant att skärskåda språket hos andra författare.

Konsthallen Magasin 3 visar Mika Rotterbergs videokonst där ett av inslagen är en undersökning av platsannonser. En ordfrekvensanalys har gjorts på cirka 16 000 platsannonser hos arbetsförmedlingen. De mest attraktiva egenskaperna hos de arbetssökande är erfaren, ansvarstagande, kunnig, kvalificerad, god samarbetsförmåga, strukturerad och initiativrik. Den viktigaste egenskapen jag går efter är att de aldrig gnäller (jag har redan tre barn hemma och behöver inte ett till på jobbet, tack så mycket) och att de är bättre än jag. Man ska alltid ta in folk som har en massa egenskaper som man själv saknar.

Just nu skulle jag behöva anställa en författare som kan skriva på grund av att jag sitter med slutkorrektur av min och min systers roman 1989 som kommer på Piratförlaget i september. Efter att ha börjat arbeta med redaktören så inser jag hur mycket språkliga brister jag har i mitt språk och jag har lovat mig själv att påbörja arbetet med nästa bok omedelbart efter att detta manus är klart, för annars kommer jag aldrig palla att skriva en till bok. Som ett slags upp på hästryggen direkt.

När man är inne i sitt eget manuskorr så är det extra intressant att läsa andra svenska författare och skärskåda deras språk. Jag hittade en massa smått och gott i Bodil Malmstens språk. Detta kommer ur boken Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag:

”Jultomtar i augusti, jag hatar den här staden, särskilt köpcentren utanför, särskilt hypermarchén som har jultomten i släde utanför ingången i augusti, jag har handlat och nu vill jag härifrån.”

”Hon som bor i bilen, det är vid det lilla köpcentret, på parkeringen utanför Carrefour.”

Min redaktör hade aldrig tillåtit mig att behålla meningar i det skicket.

Det är lustigt att Bodil Malmsten får recensioner av typen:

”Det är underbart att läsa en bok som är så förkrossande välskriven.”

Ingalill Mossander, Go kväll

Jag hittar även fina meningar hos Bodil Malmsten:

”Skrivandet är någonstans att ta vägen, jag känner mig mera hemma vid ett tangentbord och en skärm än någon annanstans.”

”Skrivandet kan ta över, den skrivande bli besatt av den onde anden i tangentbordet eller pennan och förlora balansen mellan liv och skrivande.”

Osorterat:

Läser den fantastiska Emily L. av Marguerite Duras, där Sara Stridsbergs förord är bättre än själva boken.

”Hur ska vi kunna skriva och hålla oss friska och levande.” (Det är oklart om detta är Stridsbergs egna ord eller ett Duras-citat.)

”(kvinna text sjukdom stöld överlevnad melankoli)”

”ATT SKRIVA ÄR ATT DRÖMMA

ATT SKRIVA ÄR ATT ERSÄTTA

ATT SKRIVA ÄR ATT UTPLÅNA”

”Och denna enda pågående fråga; hur ska vi skriva och leva och hålla oss friska och levande och fortsätta vara destruktiva dekadenta vansinniga förtvivlade älskande dåraktiga.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>