Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 8 maj 2014

Konsten att arbeta med det du älskar

superherokid

Foto: Joe Green

Jag har lärt mig tre viktiga saker på mina 33 snurr runt jorden. Så här långt.

 • Det viktigaste och bästa vi har är våra vänner och familj.
 • För att finna inre ro och vara närvarande med vänner och familjen måste man även älska sitt jobb.
 • För att bli riktigt bra på sitt jobb måste man lägga ner 10 000 timmar på det.

Det är inte mer komplicerat än så.

I en av sina bästa böcker, Outliers, försöker Malcolm Gladwell  undersöka vad som gör människor framgångsrika. Redan i andra kapitlet kommer han fram till slutsatsen att naturlig, medfödd talang är en myt. Alla så kallade ”genier” från Bill Gates till de mest framgångsrika rockstjärnorna har alla haft en sak gemensamt: de var inte särskilt begåvade när de var små. Men de hade turen att hamna i en miljö där de kunde ostört lägga ner otaliga timmar på att bli bra på sina drömyrken. De hade turen att få tag i antingen en dator eller en gitarr i en relativ tidig ålder och lägga ner minst 10 000 timmar av sina unga liv på leka antingen med datorn eller gitarren.

1. Lägg 10 000 timmar

Den magiska talet enligt alla Gladwells undersökningar verkar vara just 10 000 timmar. Om du spenderar 10 000 timmar (alltså ca 5 års arbetstid 240 dagar per år, 8 timmar om dagen) på något så blir du extremt bra på det. Lika bra som Slash är på att spela gitarr. Eller lika bra som Steve Jobs var på att designa datorer. Det spelar ingen roll om du har lätt eller svår för matte, om du är bra eller dålig talare, om du har musiköra eller inte.  Arbetar du 10  000 timmar med bokföring så blir du revisorernas egna rockstjärna. Spenderar du 10 000 timmar på att föreläsa om passion så blir du troligtvis en av Sveriges bästa föreläsare. Till och med Mozart slog igenom ganska sent i livet, först efter att ha komponerat musik i över 20 år. Så sätt igång så tidigt som möjligt, bränn 10 000 timmar med fokus på en enda sak. Oavsett om du vill representera Sverige i schack-VM eller bygga nästa Spotify.

2. Lägg 10 000 timmar på något du älskar att göra

Nu vet vi att krävs 10 000 timmar för att bli bra på att bygga företag, eller programmera appar eller rädda världen från besprutad mat och giftiga leksaker. Varför i hela världen ska du satsa dessa dyrbara timmar på något du inte brinner för?

Arbetar du med det du vill göra? Om svaret är nej, lägg ner det omedelbart. Säg upp dig. Ok, arbeta ett halvår till och spara upp en buffert men säg upp dig redan nu. Det låter ju extremt dumt att lägga ner några eller alla av dina 10 000 timmar på något du egentligen inte vill göra. Har du riktig otur så hinner du bli riktigt bra något du inte trivs alls med och fastnar med det resten av livet på grund av ren prestige. Som revisorn som egentligen ville driva egen restaurang men lärde sig FAR utantill och fick såpass hög lön att han inte kunde säga upp sig. Eller som sjuksköterskan som egentligen vill bli raketforskare men blev såpass bra på att arbeta med människor att hon valde att vara kvar för patienternas skull.

Så se till att så fort som möjligt börja arbeta med det något som gör dig lycklig. Börja investera dina 10 000 timmar. Det lönar sig i längden. Både för dig och dina vänner.

Med facit i handen

Mina två största passioner är entreprenörskap och musik. Jag hoppade av Chalmers redan första året där och tog istället mina studentenbesparingar (5 000 kr) och åkte till London på en enkelbiljett för att börja skaka drinkar på Hilton och gå på techno-klubbar. När jag var färdigpluggad på ekonomihögskolan i Lund valde jag att starta mitt eget företag istället för att söka jobb på bank som 66 % av alla mina kursare gjorde. Bankjobb passar vissa, men lockade mig inte alls. Det gör det fortfarande inte.

Nuförtiden handlar alla mina projekt och uppdrag om kombination av innovation, affärsutveckling och musik. Precis där passionen ligger. Och jag behöver inte ens sälja in mig själv för externa uppdrag längre (jag är faktiskt rätt dålig säljare). Uppdragen kommer snarare till mig. Kanske för att jag är passionerad, börjar närma mig dem 10 000 timmarna och älskar verkligen det jag gör.

 

1 kommentar till Konsten att arbeta med det du älskar
 1. Oskar Samuelsson skriver:

  Jag håller med om andemeningen, men Snälla sluta använda ”10 000-timmars”-myten.
  http://tranastyrka.se/regeln-om-10-000-timmar-ar-en-myt/

  Du kan vara en expert på något efter ett års studier, eller en medioker amatör efter 40 000 timmars tragglande.

  1. Hitta en ekonomisk baslinje du är reda att leva på, eller skapa förutsättningarna för grunden genom att jobba med sådant som inte är din dröm.
  2. När du skapat basen och rett ut vilka dina drömmar är – jobba hårt med det du älskar precis som artikelförfattaren säger. Företagsvärlden är jättebra på att genom pengar kommunicera om du kan överleva på din dröm. Förhoppningsvis hittar du en fantastisk väg att vandra i livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>