Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 1 september 2014

Konsumenter tror att de lever i ett reglerat samhälle

Group of people in protective suit inspecting chili pepper

Igår var jag på styrelsemöte på Sveriges Konsumenter och då sa vår ordförande Örjan Brinkman: ”konsumenterna tror att de lever i ett reglerat samhälle”. Men eftersom styrelsen nog kan sägas vara experter inom konsumentområdet, kan de konstatera att samhället till stor del är oreglerat. Jag skulle vilja kommentera det här för det ligger mycket i det.

Jag jobbar ju hårt för att undvika tillsatser i maten. Inte sällan möts jag av inställningen ”om de vore farliga skulle det inte vara tillåtet att använda dem”. Det uttalandet vittnar om en stark tillit/övertro till våra myndigheter, en tillit som jag själv tyvärr inte delar. Det finns många exempel på ämnen som varit tillåtna men blivit förbjudna eller ämnen som är förbjudna i vissa delar av världen men inte i Sverige. Scampi och annan rödlistad fisk får ju säljas i Sverige, trots att de är miljövidriga. Man måste alltså tänka lite själv också.

Låt oss titta på ett exempel lite mer i detalj. Livsmedelsverket avråder oss från att äta charkprodukter om man vill undvika cancer, men ändå verkar nästan ingen känna till detta. Åtminstone har de inte tagit det till sig. Korv är ett livsmedel som många gärna ger till barn i tid och otid. Det är den självklara maten på barnkalas och det är ofta kalas. På Livsmedelsverkets hemsida under rubriken ”Råd om rött kött och chark” har de samlat frågor och svar kring detta. Där kan man läsa ”Mina barn äter väldigt mycket korv – behöver jag vara orolig för det?” Med tanke med de tydliga rön som finns om charkprodukter borde väl det självklara svaret bli ”Ja, du bör vara orolig.” men då svarar de ”Nej, man behöver inte vara orolig eftersom det här är effekter som kommer på sikt. Det är vad man äter under lång tid som spelar roll…”. Det de säger är alltså att cancern kanske inte utvecklas nu, men kanske sen? Jag baxnar över myndighetens sätt att kommunicera till allmänheten i den här viktiga frågan. Och detta är bara ett exempel.

Myndighetstillit är ett problem. Folk slutar tänka själva. Vad är det i charken som är farligt? Jag tror att det är två saker: dels natriumnitrit (E250) som finns i nästan all chark, dels bildas giftiga ämnen där köttet processas under mycket höga temperaturer. Men Livsmedelsverket ger oss inte svaret på den här frågan. Man vet helt enkelt inte.

Myndigheterna har inte alla svaren. Därför tror jag på försiktighetsprincipen när man t.ex. väljer mat. Eftersom jag väljer mat åt andra, betraktar jag mig själv som en konsumentföreträdare i det här avseendet. Det är en del av min affärsidé att hjälpa mina kunder (och även andra) att bli mer upplysta konsumenter.

 

 

1 kommentar till Konsumenter tror att de lever i ett reglerat samhälle
  1. cephalon skriver:

    Inget förtroende för myndigheterna men räknar ändå med att de talar sanning? Eftersom myndigheter i sina råd är otroligt konservativa (eftersom de felaktigt ser det som säkrare) ger de också många utdaterade råd. Som rådet Livsmedelsverket FORTFARANDE efter ~30års bättre vetande ger, att man bör äta sju skivor bröd om dagen. De flesta skaffar sin egen information och skrattar åt dessa råd idag. De är inte bara felaktiga, de är ofta direkt skadliga. Det bästa sättet att få fram bättre råd, produkter och innehållsförteckning är genom konsumenters val på marknaden. Den demokratiska/ politiska processen fungerar bara som en sil, ett filter och en flaskhals för konsumenters feedback, och försenar förändringar något enormt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>