Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 19 februari 2015

Jag föreslår en uppgradering av ordet mångfald

Forks With Food

Det här med mångfald är inte enkelt. Eller rättare sagt är det så att vi i Sverige är så rädda för att det ska bli fel så att vi hellre låter bli och att det kanske blir precis som jag hörde i veckan, att mångfald blir enfald. Inte förrän jag läste om att man på Fjällräven inte hade lyckats hitta kompetenta kvinnor till sin styrelse så insåg jag hur roligt ENfald faktiskt är. Letar man i herrbastun efter styrelsemedlemmar så kanske man inte hittar så mycket annat än just herrar.

Jag tänker såhär, om jag rör mig i samma kretsar hela tiden så kommer mitt synfält över tiden att bli ganska snävt. Dvs jag bor på ett ställe, handlar i mina vanliga affärerer, går till samma jobb och träffar mina vanliga vänner och då ser min värld ut så. Om jag tänker så mycket på det så kommer jag att tänka att resten av världen också ser ut så. För det är det jag möter när jag går utanför dörren, jag blir ENögd. Det krävs ett aktivt val att hela tiden påminna mig själv om att världen inte är bara Stockholm för det är där jag bor. Till exempel att nedläggningen av Bromma inte är en angelägenhet för oss som bor under inflygningen utan påverkar den regionala tillväxten i resten av landet, också. Eller att det är naturligt att gå omkring med en pappmugg med kaffe i.

Så från enfald till mångfald är det ett ganska träligt arbete att hela tiden aktivt söka sig till nya miljöer, att faktiskt hela tiden hålla kolla på att det finns olika personer representerade i min styrelse, mitt arbete, mitt nätverk för att få nya intryck. Ibland känner jag mig så trött och less på att påminna folk; Se till att du inte bara bjuder in folk som tänker som du till ditt Advisory Board. Eller vill du låna några av mina ungar i refo för att höra hur dom tänker?

Mångfald är inte bara etnicitet eller kön, utan utbildningsbakgrund, HBTQ, erfarenheter, klass, religion och intresse som vi svenskar helst ignorerar för att det  lätt blir fel. Kanske är det dags att uppgradera ordet mångfald till representation. Det vill säga att det i grupper finns representerade personer som har kunskap om olika delar av samhället så det blir en bredare bild. Då blir det mångfald på riktigt som ger ett hållbart resultat och den tillväxt vi behöver.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>