Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 20 januari 2015

Mod att bryta mönster

liselotte 190115

Han frågar: Hur många av er har secondhandkläder eller remake på er här idag? Fem personer räcker upp handen och då är jag en av dom.

Jag kommer ihåg när jag satt på nordiska ministerrådets möte om hållbart mode. Som en katt bland hermelinerna, refo med alla stora varumärken, både privata aktörer och sådana som höll på med återvinning. Det gick väl in 150 personer i salen med folk från alltifrån HM till Myrorna. Vår konferencier var en påläst kille som startade med uppvärmning. Enkla frågor och handuppräckning som svar. Ni vet kanske hur det blir, man räcker upp handen och tittar sig omkring för att försöka bilda sig en uppfattning om hur dom andra tänker.

Fem av 150 personer i en initierad församling av personer som arbetar med hållbarhet i olika former. Kanske var det några som hade sina bästa remakes i tvätten så det inte gick att ha på sig just denna dag, men en skrämmande låg siffra på att omsätta prat i handling, d.v.s. göra en walk the talk.

Vi hade spanare på Formex i veckan som var, och det är som vanligt helt fantastiskt med inspiration, trender och intryck. Läs bloggen därifrån. Men att gå från föredraget om trender där man lyfter fram hållbarhet, direkt ut i hallen med en otrolig mängd massproducerade saker som kostar väldigt, väldigt lite i inköpspris, gör att det brinner i min hjärna.

Min stora utmaning just nu är att få fler att våga bryta mönster, att börja göra det man står och pratar om och att bli de verkliga förebilder som behövs för att vi ska ändra vårt beteende. Det hjälper inte att visa isbjörnar på krympande isflak, tala om att bomullen sänker grundvattennivån i Pakistan, att arbetarna i textilfabrikerna jobbar under usla villkor när vi fortfarande kan köpa en tshirt för 59 kr, i bomull.

Alla fattar att det är något lurt men det ska lösas någon annanstans, på ett toppmöte med en massa gubbs som tog privatjet för att hinna eller i maktens korridorer av politiker som jobbar på strategisk nivå. Tänk att det tror inte jag. Jag tror att det börjar med dig och mig. Att vi gör lite annorlunda för att det ska bli ett nytt resultat. Fler som gör de små sakerna oftare och varje gång, för att det är viktigt att barnen slipper kli på kroppen av alla kemikalier, att fler får jobb i närområdet och att vi gör vad vi kan för att minska sopberget. Att vi har modet att bryta vårt vanliga mönster och göra på ett nytt sätt för att få ett nytt resultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>