Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 15 december 2014

Robotar kommer ersätta människan, eller?

robots in a car factory

Jag ställer mig tveksam till  utopier så väl som dystopier. Till exempel dystopin om att alla jobb ska försvinna då robotarna ersätter människorna eller att datorerna blir smartare än oss och erbjuder mer produktiva lösningar. Jag tror inte på dystopin om att jobben försvinner, för allt är på hittat, som min medbloggare Navid Modiri brukar uttrycka det. Robotar och datorer som vi hittat på kommer inta att skaka våra grundvalar.

Vare sig vi pratar om SCB:s mätsystem av förvärvsarbete eller ditt yrke är det saker vi skapat för oss själva. Jag tror det kommer bli problem med ledning, styrning och drömmen om kontroll (på engelska managerial skills) som vi utövar det idag. Jag menar den typ av arbete som traditionellt managementbyråerna levererar. Jag menar planering och förmodligen det mesta vi utbildar folk till idag som på olika sätt handlar om att förvalta eller allokera givna resurser för att tillfredsställa olika former av välformulerade behov. Dessa resurser kan vara järnmalm eller skatteunderlag i en kommun. Den typ av arbete är lätt att ersätta med maskiner och därmed slipper vi de höga lönekostnaderna men samtidigt försvinner massa yrken och funktioner.

Vi måste förstå entreprenörsskap på ett mycket brett sätt. Smaka på orden entre, franska för ”mellan” och prendre att ”ta”. Det handlar om aktörsskap, i en spricka, skapande där det tidigare var tomt, sammanföra resurser där andra inte ser möjligheten. Färjkarlen över floden Styx i den grekiska myten var en entreprenör i logistikbranchen, i religionen är änglarna entreprenörer mellan människor och Gud, på de medeltida hoven var narren entreprenör mellan sanningen och härskaren. I det samtida Sverige är det kanske mellanförskapet som bäst beskriver en plats där entreprenörsskap kan vinna mark, mellan global och lokal.

Om jag nu inte tror på utopier så tror jag desto mer på stegvis anpassning. Jag tror vårt samhälle håller på att förbereda sig för det som idag ser ut som åskmoln på himlen. Entreprenörsskapet lyfts fram av alla partifärger som en lösning och på akademierna har vi från 1992 till 2002 gått från en till 16 professorer i entreprenörskap. Det sista tror jag är en bra indikator på att förarbetet för att samhället efter industrisamhället är på väg att växa fram. Nu frågar jag mig när ska vi få en politik som styr på ett entreprenöriellt sätt och hittar det nya i sprickorna istället för att agera likt SAAB automobil på långsamfärd mot konkursen förblindat av sin egna självbild.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>