Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 1 mars 2013

Vad en ung företagare bör göra så fort som möjligt

David Stiernholm levererar den viktigaste nyckeln till framgång och god sömn för den nyblivne företagaren.

Tiden är knapp, i synnerhet för den färska företagaren som bygger en verksamhet från ingenting. Vi vill ha så mycket tid som möjligt till att göra det som behöver göras för att vi ska få intäkter fort. Vi vill möta kunder (och kunder in spe). Vi vill offerera, leverera och fakturera. Och, vi vill sova gott och tillräckligt länge för att orka över tid utan att köra slut på oss själva (och därmed troligen också verksamheten).

När en ung och nybliven företagare ber mig om tips på hur den kan få en smidigare vardag, är det en kontrollfråga jag alltid ställer:

”Har du lagt ut redovisningen?”

Det är nämligen det jag tycker att alla entreprenörer ska göra så fort som de har några kronor över, eftersom det frigör så otroligt mycket tid till det som verkligen är viktigt för att generera intäkter. Självfallet talar jag främst av egen erfarenhet. När jag startade min verksamhet, tyckte jag inte att jag hade råd att låta en redovisningsbyrå göra min bokföring (”Det kostar ju minst 400 kr i timmen.”). Istället lade jag i runda slängar åtta timmar i veckan på att sitta och bokföra. Dessutom bokförde jag fel, så jag fick lägga tid på att reda ut det felaktiga.

När jag efter något halvår anlitade en redovisningsbyrå, slogs jag av vilken befrielse det var. Jag vann en massa tid och det blev inte särskilt dyrt, eftersom de gjorde på en timme det jag gjorde på åtta. Jag fick mer tid att utveckla min verksamhet och sälja mina tjänster, vilket med råge finansierade bokföringsarvodena.

Så, för att parafrasera Bo Holmström utanför Västtyska ambassaden 1975: ”Lägg ut, lägg ut, lägg ut!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>