Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 19 april 2013

Vad ska vi i Sverige vara bra på?

Hanna Bruce ser sina vänners företag försättas i konkurs, och hantverkares fantastiska kompetens kastas bort. Men Hanna tänker aldrig lägga sin verksamhet i händerna på någon annan.

Det är tufft för många av Sveriges småföretagare just nu. Två av mina vänner har under de senaste månaderna försatt sina företag i konkurs. Båda dessa företag var tillverkande industrier på den norrländska landsbygden. I den lokala tidningen här i Hälsingland kan jag näst intill varje dag läsa om varsel, neddragningar och utflytt av företag med tillverkande industri.

När jag pratade med min vän som precis försatt sitt företag i konkurs efter att under de senaste åren kämpat hårt för att hitta nya marknader efter att legotillverkningen helt gått henne förlorad pga omöjlighet att konkurrera med priserna så sa hon – snart finns ingen tillverkning kvar i Sverige – vad ska vi egentligen vara bra på?!?

Hur ska vi kunna ställa krav på kvalitet och tillverkningsdetaljer när vi själva inte längre vet vad vi pratar om? Vi förlorar ju förhandlingsmöjligheten när vi inte längre har kunskapen själva. Vi får snällt tacka och ta emot det vi får då vi inte har möjlighet att argumentera emot, vi kommer inte längre veta vad som är möjlig att göra.

Dessutom förlorar vi mer och mer en stolt kategori arbetare/hantverkare som med skicklighet utför ett arbete som inte alla andra kan.

I vårt väveri märker vi mer och mer av det ”exotiska” med vår fabrik. Människor som kommer till Växbo Lin kommer ganska ofta fram efter rundvandringen och frågar – vart gör ni tygerna? Jag tittar lite frågande på personen och säger – du var väl precis inne i fabriken och såg vävstolarna, det är där vi väver fram tygerna. Gästen tittar på mig igen och säger förundrat – jag trodde det bara var visning och att själva produktionen sker någon annanstans.

Det är precis denna typ av frågor som gör mig stridslysten och målmedveten med att vi ska överleva och föra det svenska industriarvet vidare. Vi ska vara bäst på linne och själva kunna stoltsera med kunskapen hur man på bästa sätt framställer tyget. Jag tänker aldrig lägga det i händerna på någon annan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>