Annons
Annons
Annons
Annons

Publicerat: 18 december 2014

Var går gränsen mellan att inspireras och att stjäla idéer?

COLOURBOX1172152

Men så går hon utan att ens köpa något?

Vi är ute på ett företag och pratar hållbarhet samtidigt som vi visar refos designade remake. En av de som finns runt bordet gillar våra saker, mycket. När hon har fingrat på smyckena en stund börjar hon fråga kring vilken teknik det är gjort i, hur limningen skall göras på bästa sätt, vilka lås som funkar och var man köper dem….frågorna blir mer och mer detaljerade.

Jag står en bit bort och pratar med en annan person vilket gör att jag inte uppfattar situationen direkt. Inte förrän efter en stund när jag på kroppsspråket hos vår smyckesdesigner, Kerstin Kallin, ser att det känns sådär att svara så detaljerat på frågorna. Samtidigt är vi inbjudna av en person som vi känner och gillar, så vi vill verkligen göra vårt bästa.

Jag går fram och säger: ”toppen att du är så intresserad, vi behöver fler personer som gillar återbruk och som vill vara med i refo. Kanske är det något för dig? Vi växer hela tiden och behöver fler som designar och gör återbrukade produkter och vill jobba med oss.”

Men var går gränsen mellan att inspireras och att stjäla bra idéer?

Diskussionens vågor går höga i bilen när vi åker hem. I refo försörjer vi oss på att samarbeta, att göra saker som är vackra, att hitta fler som vill bilda kretslopp med oss. Den viktigaste ingrediensen för att få det att fungera är förtroende och respekt. Respekt för kunskapen hos varandra, respekt för att veta att vi jobbar hårt för att hitta sätt att göra saker vackra och vi är stolta över det vi gör för vi vet att vi gör det bra.

Att ha ett samtal kring olika tekniker för att man är intresserad och vill nörda ned sig i detaljer tillsammans, är inte samma sak som att fråga ut någon. Jag fattar att våra saker inte är helt unika men respekten för kunskapen bakom och idéerna måste finnas när vi pratar annars kommer vi aldrig att kunna samarbeta eller ha ett bra samtal. Det känns så tydligt i magen när det är ett bra samtal och det är känslan i samtalet som gör skillnaden!

1 kommentar till Var går gränsen mellan att inspireras och att stjäla idéer?
 1. Max Valentin skriver:

  Det är en intressant fråga du tar upp Liselotte och den är så himla aktuell.

  Hela konceptet kring upphovsrätt är ju något som ifrågasätts pga av ökad delning, men samtidigt är konceptet av upphovsrätt relativt sätt något nytt.

  Formellt har vi ju inget skydd för bara en idé eller en process (tillskillnad från USA) utan saker måste ju nå en ganska hög teknisk nivå för att bli patentskyddade. Å andra sidan kan man ju få mönsterskydd för en design, men det skyddar ju inte tillverkningsprocessen.

  Själv känner jag mig väldigt inspirerad av Kirby Ferguson som gjort en slisg diskussionsserie på detta tema ”Everything is a remix” och han argumenterar för att vi ska sänka vår gard kring ”upphovet”. För på samma sätt som du ger avtryck med Refo, har du ju tagit intryck av kanske arts and craft rörelsen etc. Eller hur tänker du?

  Länk till remixserien http://vimeo.com/14912890

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>